Ga verder naar de inhoud

Situering : Alcohol of niet: een vrijwilligerszaak

We bevinden ons in een Cultuurlaboratorium in hartje Brussel, dat volledig gedragen en gecoördineerd wordt door vrijwilligers. Het volgende vraagstuk stelt zich: Serveren we alcohol (bier) in het café van ons Cultuurlaboratorium?

Het Cultuurlaboratorium bestaat uit en wordt gedragen door een diverse ploeg van vrijwilligers met hybride identiteiten. Het café wordt uitgebaat door de vrijwilligers. Ieder van hen heeft een dag of een shift en staat bij als barmedewerker tijdens de evenementen. Tijdens hun shift is het Cultuurlabo ook van hen en zijn ze vrij de ruimte te gebruiken hoe ze willen. Het café is één van de manieren om ons laboratorium te auto-financieren.

Al van bij de opstart van ons project en café bestaat er het vraagstuk of we al dan niet alcohol zullen serveren. Dit om verschillende redenen:

  • Ten eerste zijn we geen klassiek café maar een cultuurlaboratorium met café dat bottom-up wordt uitgedragen door de medewerkers zelf, dus eigenlijk zijn we zelf vrij om in te vullen hoe het café er uitziet en wat het serveert.
  • Ten tweede zijn er vrijwilligers die zelf geen alcohol drinken en het liever ook niet serveren.
  • Ten derde zijn er vrijwilligers die graag alcohol drinken en geen graten zien om het te serveren.
  • Ten vierde is het financieel voordelig om alcohol te serveren.

De oplossing

Na verschillende gesprekken met alle vrijwilligers is er gezocht naar een oplossing die voordelig is voor zowel het Cultuurlaboratorium en de identiteit die het uitdraagt als de vrijwilligers zelf.
Iemand van de vrijwilligers kwam op de proppen met het voorstel om TayBeh bier te serveren.
Dit bier is Palestijns en wordt in België gebrouwen door de organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld. De opbrengst van het bier gaat integraal naar Palestijnse organisaties die strijden tegen de apartheid in Israël. Het bier wordt gebrouwen in België met toestemming van de Palestijnse brouwer Taybeh. Alle vrijwilligers van ons cultuurlaboratorium konden zich hierachter scharen. Zeker omwille van het financiële aspect en het feit dat dit ten goed komt aan de Palestijnse vrijheidsstrijd.

Toepassing van de tools : Prisma

De oplossing die werd aangereikt was een voorbeeld van inclusief denken en handelen. Door Taybeh bier te serveren, vonden we een oplossing die voor zoveel mogelijk mensen in de organisatie kan gelden. Enerzijds is er de erkende gelijkheid dat we ons allemaal vrijwillig inzetten en elkaars normen en waarden willen respecteren, anderzijds erkennen we het verschil dat niet iedereen alcohol wil drinken en serveren. Als inclusieve oplossing serveren we een bier waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat waar iedereen achter staat, waardoor ook wie het niet zelf wil drinken of serveren wel akkoord is dat het door anderen gedronken kan worden op onze plek. De vrijwilligers die het bier niet willen serveren, vragen aan de klanten om hun pintje Taybeh zelf uit de koelkast te nemen. In deze koelkast zit alle drank samen. Tijdens evenementen zoals de Iftar wordt er geen alcohol geserveerd.

Zelf aan de slag : Prisma

De balans zoeken tussen erkenning van gelijkheid en erkenning van verschil