Ga verder naar de inhoud

Flexivol

Diversiteit in je vrijwilligersteam

Een instrument dat richting en inspiratie geeft bij het onderzoeken van en experimenteren met het binden van vrijwilligers aan jouw organisatie

Een F.L.E.X.I.V.O.L. organisatie

Een organisatie is aantrekkelijk voor (hedendaagse) vrijwilligers indien ze voldoet aan enkele voorwaarden. Deze voorwaarden zitten vervat in de afkorting 'flexivol'. Flexivol is het resultaat van een Engels onderzoek door Katharine Gaskin voor het Institute for Volunteering Research en staat voor:

Flexibility (flexibel)

Legitimacy (imago/legitimiteit)

Ease of access (toegankelijk)

Xperience (ervaring) of Xperiment (experimenteren/uitproberen)

Incentives (prikkelend)

Variety (variatie)

Organisation (vlot)

Laughs (leuk)

Analyse van je organisatie

Je maakt met het FLEXIVOL model een analyse van je organisatie en brengt je sterke punten en werkpunten in kaart. Zo ontstaat een bredere kijk op het aantrekkelijke karakter van vrijwilligerswerk binnen je organisatie. Je kan het FLEXIVOL model gebruiken als instrument om te werken aan een duurzaam vrijwilligersbeleid, een beleid dat tegemoetkomt aan de behoeften van je vrijwilligers. Het kan je richting en inspiratie geven bij het onderzoeken van en experimenteren met het binden van vrijwilligers aan jouw organisatie.    

Doe deze oefening vooral samen met iedereen in je organisatie, met op de eerste plaats je vrijwilligers! Belangrijk is dat er geen discussie ontstaat, geen welles‐nietes en ook geen "ja, maar….". Mensen kunnen vanuit verschillende invalshoeken afwijkende meningen hebben. En dat is net de rijkdom van de tool.

Maak er een jaarlijkse FLEXIVOL-receptie van! Een leuk moment van ontspanning, ontmoeting én bevraging. Dat is meteen een ludieke manier om input te krijgen over jullie vrijwilligerswerking en de betrokkenheid en het wij-gevoel van je vrijwilligers te laten groeien.

Hoe ga je te werk?

  • Verdeel de mensen in kleine groepjes.
  • Je vraagt de mensen bij de eerste letter, de letter F (flexibiliteit), te bespreken wat sterktes en werkpunten zijn binnen je organisatie. Vraag naar concrete voorbeelden en eigen ervaringen.
  • Vraag mensen te verklaren waarom ze flexibiliteit “overall” als een sterkte/werkpunt beschouwen. Laat hen vooral gewoon delen wat er in hen opkomt.
  • Eens deze eerste letter werd besproken, komt er een terugkoppeling voor de ganse groep.
  • Vervolgens wordt gestart met de tweede letter, volgens hetzelfde principe. En zo verder tot de acht letters werden besproken.
  • Eens alle letters werden besproken, zet je nog eens extra in de verf hoeveel sterke punten er uit deze oefening zijn gekomen (vier kleine successen!).
  • Bepaal vervolgens samen welke werkpunten jullie prioritair willen aanpakken, en welke volgende stappen je organisatie hiervoor zou kunnen nemen. Hier hoeft nog niet geconcretiseerd te worden.
  • Tot slot worden deze voornemens vertaald naar concrete acties of aandachtspunten binnen je organisatie.

Wil je onze hulp?

Wij bereiden alles voor en komen naar je toe om de flexivol-methode toe te passen in jouw organisatie samen met jouw team.