Ga verder naar de inhoud

Com­pe­ten­ties valideren

Vrijwilligers begeleiden en motiveren

Competenties informeel erkennen is eenvoudig

Iedereen die met vrijwilligers werkt, kent na een tijdje zijn pappenheimers. Wanneer iemand ander vrijwilligerswerk zoekt, nieuwe studies wil aanvangen of ergens wil gaan solliciteren, kan het fijn zijn hem of haar een duwtje in de rug te geven.

  • Schrijf een aanbevelingsbrief.
  • Reik een getuigschrift of certificaat uit.
  • Geef je contactgegevens, zodat de vrijwilliger die kan vermelden in zijn cv.
  • Gebruik je netwerk om je vrijwilliger elders aan te bevelen.

Pols bij de kennismaking reeds naar de motivatie van je vrijwilliger. Zo weet je snel of je hem kan helpen door zijn competenties te erkennen. Bied zelf aan te helpen, wacht niet op hun vraag. Want niet iedereen denkt eraan, of durft het vragen.

 

Ons certificaat bevestigt niet alleen de deelname, het geeft ook een overzicht van de taken en welke competetenties daarvoor vereist zijn. Zo krijgt hun zelfvertrouwen een boost en kunnen ze de meerwaarde van vrijwilligerswerk gemakkelijker toelichten aan anderen. Handig wanneer ze zich kandidaat stellen voor een job of andere projecten.

Competenties formeel erkennen is niet eenvoudig

Wie naar school gaat of een opleiding volgt, krijgt op het einde een diploma of een attest. Competenties die in het vrijwilligerswerk verworven worden, kunnen ook erkend worden. Deze ‘Erkenning van Verworven Competenties’ of EVC-procedure brengt iemand zijn competenties in kaart, beoordeelt ze en erkent ze. Een EVC-certificaat bewijst dat bepaalde competenties verworven zijn, zodat je een opleiding kan volgen, een verkorting studieduur kan aanvragen, of een bepaald beroep kan uitoefenen. EVC-procedures zijn echter redelijk zwaar. Je moet al heel gemotiveerd zijn om zo’n procedure te doorlopen. Dat is voor weinig mensen een optie.